Straatfotografie, wat mag ……. en niet.

Straatfotografie, wat mag………. en wat mag niet ?

Vertelde ik in de vorige aflevering het een en ander over wat straatfotografie nu eigenlijk is, dit keer zal ik proberen in kort bestek aan te geven wat wél en niet toegestaan is bij het fotograferen op straat.20151003-_CA10761-bewerkt

Één ding is duidelijk, er mag een heleboel ! In principe is het fotograferen in de openbare ruimte toegestaan, zo ook het fotograferen van mensen die zich in de openbare ruimte bevinden. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal regels waar je aan moet voldoen. Dat gezegd hebbende moet je je wel altijd realiseren dat je met mensen te maken hebt, en dat het respect naar je onderwerpen toe héél belangrijk is.

Om eerst even duidelijk te maken wat de openbare ruimte is, in principe alle plaatsen en plekken waar mensen vrij toegang hebben kun je als openbare ruimte aanmerken. Natuurlijk is daar wél een onderscheid in te maken. Zo vervult bijvoorbeeld een NS station een openbare functie terwijl het puur wettelijk gezien een semi openbare ruimte is, er is een eigenaar/beheerder die wel degelijk bepaalde restricties kan stellen aan wat je er doet.

Almere Stad Centraal Station

Fotograferen op een NS station kan dus aan allerlei voor-schriften gebonden zijn. Op een NS station kan het dan dus gebeuren dat je door spoorwegpolitie of bewaking weggestuurd wordt, en daar zul je dan aan moeten voldoen.

Een heel belangrijk gegeven bij het beantwoorden van deze vraag is, het wel of niet schaden van het redelijk belang van een gefotografeerde. Wat echter nog veel belangrijker is, is het verschil tussen iemand fotograferen en de foto publiceren. Soms hoor je op straat wel eens iemand opmerkingen maken over het feit dat je niet zou mogen fotograferen, en dat is dus pertinent niet waar. Iemand op straat fotograferen mag namelijk altijd, pas op het moment dat je een gemaakte foto gaat publiceren kan er mogelijk een probleem ontstaan. Er is dus een heel duidelijk verschil tussen fotograferen en publiceren.

Redelijk belang.

Redelijk belang is een term die regelmatig langs komt daar waar het over straatfotografie gaat, wat is dat ?

Je loopt in Amsterdam en komt in de Jordaan een BN’er tegen, bijvoorbeeld Jette van der Meij ( GtsT). Nu wéét ik toevallig uit ervaring dat deze dame erg op haar uiterlijk is, dus kán het heel makkelijk gebeuren dat ze niet blij is met het feit dat je ( op een misschien wat ongunstig moment ) een foto van haar maakt. Tegelijkertijd heeft deze BN’er een zgn verzilverbaar portret. Met dit verzilverbaar portret kan zij dus een bezwaar maken tegen eventuele publicatie, en zou bij de rechter kunnen aanvoeren dat haar redelijk belang wordt aangetast. Echter laat één ding heel duidelijk zijn, dit speelt pas bij publicatie. Het fotograferen kan men je in zo’n geval niet verbieden!

Joy and sadness

Je loopt ergens in een andere stad op straat en maakt een foto waar een willekeurig persoon op staat. Vervolgens maakt deze persoon een probleem van het feit dat je een foto gemaakt hebt op basis van het gegeven dat hij/zij zich bij zijn/haar werkgever heeft ziek gemeld en dus niet op straat zou moeten zijn. Op het moment dat deze persoon een bezwaar zou maken tegen publicatie heeft dit waarschijnlijk weinig kans van slagen, de rechter zal een argument van redelijk belang hoogstwaarschijnlijk niet honoreren. Deze persoon neemt namelijk zélf het risico dat er problemen ontstaan door zich ziek te melden en vervolgens vrolijk de straat op te gaan.

Nog een voorbeeld, je hebt een straatfoto gemaakt waarop iemand duidelijk te herkennen is. Die mag je normaal gesproken dus rustig publiceren, in een boek, of op je website, in een blog etc. Ga je deze foto verkopen aan een reclameburo, en gaat men deze verbinden met het aanprijzen van een bepaald artikel? Dan kom je in de problemen. Op dat moment komt namelijk het portretrecht om de hoek kijken, de gefotografeerde heeft dan namelijk wel degelijk een aantal rechten. Hij/Zij kan dan inderdaad vergoeding eisen, óf kan aangeven niet in een commercial gebruikt te willen worden.

Alles bij elkaar is er over dit onderwerp al héél veel geschreven, vele pagina’s vol.

Ik heb geprobeerd in kort bestek wat dingen aan te geven, en in een volgend deel zal ik hier nog wat verder op in gaan.

Wil je trouwens nog wat meer informatie opdoen over dit onderwerp? meldt je dan even aan voor de gratis lezing bij CameraNU.nl op zaterdag 28 november as !!

En…. ben je een beetje nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?  doe dan eens een workshop op straat,  op 21 november in Amsterdam zijn er nog een paar plekken over !!

Advertenties

3 thoughts on “Straatfotografie, wat mag ……. en niet.

 1. Hi Ruud,

  Even een vraag waar ik mee zit.
  Zo nu en dan zie ik boeken ( toevallig gisteren het prachtige boek van Thomas Schlijper ) en vraag mij af,
  mag dit, kan dit zomaar, mensen op straat ?

  Ik zou dat zelf ook wel eens willen doen, namelijk:-))
  Misschien kun je mijn vraag beantwoorden.
  Alvast dank hiervoor.

  Met dank en groet,

  Hans

  PS. mooi site heb je !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: