Een Jaar op Straat

Zo is er al wéér een jaar voorbij, en naar goed gebruik maken we dan natuurlijk de balans op van dat vervlogen jaar.  Het was een jaar van de straat, die eeuwig bewegende omgeving waar 24 uur per dag wel iets gebeurd.  Een groot aantal workshops over straatfotografie vonden plaats en voor het komende jaar staat er natuurlijk óók al weer het één en ander in de planning !   Maar éérst even een kleine terugblik.

Burrough Market,  London op een vroege ochtend in Januari. De eerste kopers zijn al op de markt te vinden om hun dagelijkse boodschappen te halen.  Een oudere man bezoekt Shellseekers, en vraagt zich af wie die vent is waarin die fotograaf kennelijk zo geïnteresseerd is, zonder te merken dat hijzélf het onderwerp is.

 

20150207-20150207-_CA21967-bewerkt

Begin Februari is het alweer tijd voor de éérste workshop Straatfotografie van het jaar,  in Zwolle is de winter is nog lang niet verdwenen en de temperaturen zijn redelijk laag,  het is nat,  maar dat weerhoud de deelnemers niet om lekker aan de gang te gaan,  het Zweedse groot-winkelbedrijf Ikea heeft zojuist haar deuren geopend in Zwolle en laat dat duidelijk merken op de Zwolse markt.

 

Begin Maart, de kou is nog niet helemaal uit de lucht, maar de lente is duidelijk in aantocht tijdens de workshop in Utrecht, waar deze oude dame eenzaam op een hoekje zit, door andere omstanders genegeerd.

 

Vóór we het weten is het alweer Koningsdag ! en de straten kleuren weer Oranje, zoals vanouds eind April, alléén is het nu geen 30 April meer maar de 27ste. Het Oranje gevoel is er niet minder om in de Amsterdamse Jordaan.

 

Mei !  en de lente is een feit !, tijdens een korte trip naar Frankrijk spot ik in de Cathédrale Notre-Dame de Rouen dit stel, en de straat-fotograaf in mij kan dit beeld natuurlijk niet weerstaan. Misschien dan niet op straat, het is wél mensenfotografie !

 

Juni !  en het is zomer !  en dat zullen we weten óók.  Het is warm tijdens deze workshop in één van de mooiste delen van Amsterdam, de Jordaan. Met een enthousiaste groep fotografen drentelen over de markt op de Lindengracht, en natúúrlijk zélf óók de ogen openhouden !

 

                 Begin Juli is het weer tijd voor de workshop straatfotografie in Rotterdam, en het lijkt wel alsof iederéén in de contramine is. Deze “protestanten” zijn tegen álles wat je maar denken kan. Eigenlijk was het die dag véél te warm om ook maar érgens tegen te protesteren !

Nu moet ik bekennen dat ik het met de tekst op het onderste bord bést wel eens ben!

 

Augustus, vakantietijd, en dus worden er weinig workshops georganiseerd. Mooi moment om maar weer eens even zélf op pad te gaan. Óók de eigen omgeving leent zich uitstekend voor dit soort fotografie, alhoewel we dat soms wel eens vergeten !

Voor sommigen was 2015 natuurlijk niet zo’n geweldig jaar. De Grieken bijvoorbeeld hadden het slecht. Dat was ook de reden om eerst lang na te denken alvorens in September voor 3 weken naar Griekenland af te reizen. Achteraf echter ben ik blij dat de beslissing in het voordeel van de Grieken viel. Een geweldige reis met veel vriendelijke mensen, die blij waren dat we er waren. De laatste avond in Athene, op het Syntagma plein, dat een paar dagen later het toneel was van wéér nieuwe verkiezingen !

 

Wél wat zuidelijker, maar tóch niet zo vér als je zou denken! De workshop straatfotografie in Den Bosch waar we in November op de markt mensen van alle windstreken tegen kwamen.

 

En als we dan tóch naar het zuiden gaan,  dan maar meteen goed. In Oktober deed ik een workshop straatfotografie in het Belgische Antwerpen. Een échte zuidelijke ambiance die zéker voor herhaling vatbaar is !

 

20151130-_CA22109-bewerkt

Op het randje van December nog even naar Amsterdam voor wat Kerst-inkopen, en natuurlijk meteen even de gelegenheid aangrijpen om wat straatfoto’s te maken op de Noordermarkt, waar een wat angstig kijkende toerist misschien wel door een romantische vriendin ten huwelijk gevraagd werd ?

Al met al was het een druk en produktief jaar, en met het nieuwe jaar voor de deur worden er natuurlijk al weer veel nieuwe plannen gesmeed.  In samenwerking met de Rooij Fotografie , CameraNU.nl en Isofoto uit Almere worden er weer diverse workshops gegeven.

Ik hoop velen weer te mogen begroeten in het komende jaar, en wens jullie natuurlijk allemaal een 2016 met mooi licht !

 

Advertenties

3 thoughts on “Een Jaar op Straat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: